Lammgryta med timjangremolata

Lammgryta med timjangremolata

Skriven av: paleobutiken Kategori: Kött
06 Nov
Träffar: 1727 Kommentar: 0

Häromdagen när jag var på Coop och storhandlade bemöttes jag av en dam som stod och bjöd på gryta. Eftersom jag är lite av en fantast när det kommer till långkok så tackade jag givetvis ja utan att tveka någon längre stund. Så fort jag stoppade plastskeden i munnen utbröt en fest på mina smaklökar. Lammet och rotfrukterna i kombination med den underbara gremolatan fick mig att snabbt roffa åt mig samtliga ingredienser ocg rusa hem för att själv svänga ihop den ljuvliga gryta. 

Ingredienser:

  • 1 kg lammstek
  • 2 msk olivolja
  • 1 hackad gullök
  • 3 hackade vitlöksklyftor
  • 100 g tärnad rotselleri
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 3 msk kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl matlagningsvin (eller rödvin)
  • 2 morötter
  • 12 delade steklökar
  • 3 msk hackad försk timjan
  • Salt och peppar

Timjansgremolata:

  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 dl hackad färsk timjan
  • 1,5 hackade vitlöksklyftor

Tillagning:

  1. Tärna lammsteken i större grytbitar.  Bryn i olivolja till bitarna har fått färg
  2. Häll på vatten och fond och låt puttra i 20 minuter
  3. Fräs gullök, steklök, vitlök och rotselleri på låg värme i 10 minuter eller tills den mjuknat och fått färg
  4. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, vin och häll allt i grytan med lammbitarna. 
  5. Sänk värmen och låt härligheten puttra i minst en timme. Tillsätt sedan morötterna och låt grytan puttra i ytterliagre i en timme. Tillsätt salt och peppar. Ju längre grytan får gotta till sig, desto godare blir den. Vi lät vår puttra i 7 timmar och resultatet blev himmelskt. 

Timjansgremolata:

  1. Blanda ingredienserna till gremolatan och strö över grytan innan servering.