Boef Bourguignon

Boef Bourguignon

Skriven av: paleobutiken Kategori: Kött
29 Sep
Träffar: 970 Kommentar: 0

Nu lider den fantastiska sommaren mot sitt slut och dagarna blir både kortare och kallare. Då får man passa på att mysa till det med höstens favoritsysselsättning, långkok! Vi bjöd in grannarna och festade till det med en rätt vi aldirg blir trötta på, Boef Bourguignon


 

Ingredienser

1,5 kg nötkött, högrev, eller ytterlår, eller fransyska

1 paket bacon (pancetta eller sidofläsk om ni vill ha ännu mer sälta och smak)

1,5 msk extra virgin olivolja

2 st morötter

2 st gula lökar

Salt och peppar efter smak

2,5 dl rött vin

1,5 dl köttbuljong

1 msk tomatpuré

0,5 tsk timjan, torkad, eller några kvistar färsk

2 st lagerblad

3 st vitlöksklyftor

16 st syltlökar

400 gram champinjoner

 

Tillagning

8 - 10 portioner

1. Skär köttet i 2–3 cm stora tärningar I 5-6 minuter eller tills det har fått färg. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta.

2. Klipp baconet i bitar och stek till den blir knaprig. Lägg over på en talrik med hushållspapper.

3. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.

4. Lägg kött, bacon, morötter och löken I grytan och häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.

5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme. TIllsätt svamp och syltlökar och låt puttra vidare på låg värme I ytterligare 1 timme (längre om du har tid och tålamod)

6. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med blomkålsris eller mos.